הקמת בית קפה - פרופיל עסקי

נתוני בתי הקפה (תת-ענף למסעדות) 

מאפייני שוק בתי הקפה עדכני לשנת 2012:

 
*   נכון לשנת 2012 עסקי בתי הקפה נאמדים בכ-2 מליארד . 
*   בתי הקפה מהווים מקום בילוי לטווח גדול של גילאים ועל כן שעות פעילותם הן ברוב שעות היום,החל משעות הבוקר המוקדמות, עד חצות לילה.
*   רוב בתי הקפה מצויים במרכז ובצפון הארץ. בסך-הכול פעילים ברחבי הארץ נכון לשנת 2012 כ-505 בתי קפה ומספר זה עולה משנה לשנה. קיימות 10 רשתות, כאשר כ- 62% מסניפי הרשתות השונות מתמקדים במרכז הארץ, בין חדרה לגדרה.
*   הישראלי הוא צרכן קפה: צריכת הקפה העדכנית, נכון לשנת 2012, בארץ עומדת על 4.5 ק"ג לנפש בשנה, בדומה לזו שבאיטליה, צרפת או ארה"ב.   
*   שעורי פתיחה וסגירת בתי קפה הינם מן הגבוהים במשק בדומה למסעדות. רק מעטים שורדים בשוק למשך תקופה ארוכה כעסק מצליח. אלו השורדים למשך תקופה ארוכה הם הבנויים על אוכלוסיית לקוחות קבועה ומנוהלים היטב ופתוחים ליזמות.
*   תת-ענף זה מתבסס כעסק על נטיית אוכלוסייה מסויימת בעלת חתך גילאים זהה, מיקום גיאוגרפי, קבוצות חברים וכו', לבלות באופן קבוע בבתי קפה  מסוימים.
*   בית הקפה נבנה סביב אווירה מסוימת, על מנת ניסיון ליצור ייחודיות בייחוד כעסק חדש בשוק. הדבר ניכר בעיצוב המקום ,התפריט וכו'. בתי קפה ייחודיים ימשכו אליהם לקוחות ספציפיים - כמו קפה-אינטרנט.
*   תת-ענף זה מושפע גם מעונות השנה: בתי קפה בעלי חצר או גינה בעלי יזמה מרחיבים את היקף הפעילות בזמן האביב והקיץ מחוץ לבית העסק. בחורף תהיה נטייה יותר לשבת בבתי קפה סגורים ומחוממים.
*   כיום יש לא מעט רשתות בתחום בתי הקפה. כגון "קפה גו' " ,"קפה קפה" ועוד.

 
לקוחות: הגדרת שוק היעד וגודלו, פילוח השוק

קהל הלקוחות הפוטנציאלי בענף הוא האוכלוסייה בעלת האמצעים להשקיע זמן וכסף בבילוי, בהתאם לפילוחים הבאים:
·      גיל וסוג העדפות הבילוי - המבלים בבתי קפה יעשו זאת במקומות המארחים בקרבם אוכלוסייה בעלת אותו סוג העדפות.
·      לקוחות קבועים מול לקוחות אקראיים/מזדמנים.
·      אזור גיאוגרפי – פחות רלוונטי כאשר בית הקפה הינו ייחודי או פופולרי במיוחד.

מתחרים:

התחרות בענף קשה למדי לאור הנתונים לעיל. את המתחרים ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות:
·   מתחרים ישירים – בתי קפה המיועדים לבעלי אותו קהל יעד ו/או הממוקמים באותה סביבה גיאוגרפית. שני פרמטרים משפיעים על חוזק התחרות.
·    מתחרים עקיפים – בתי עסקים נוספים המאפשרים בילוי עם אכילה ושתייה .כגון: פאבים, מסעדות, משלוחים וכו'.
  
 ספקים:

הספקים  מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
ספקי ציוד:
*   ציוד למטבח - בארץ פועלים ספקים שונים המסוגלים להעניק פתרונות לצרכי המטבח השונים של המסעדה. חשוב לוודא כי הספק מעניק גם תמיכה ושירות לציוד
*   ציוד לאזור ההסעדה – הינו כולל שולחנות, כסאות, מפות וכיו"ב. ישנם ספקים רבים בשוק המספקים ציוד זה.
*   כלי אוכל - צלחות, כוסות, סכו"ם וכו'. ישנם ספקים רבים המספקים ציוד זה. עלות המחיר משתנה בהתאם לאיכות הכלים. יש לקחת בחשבון פחת שנתי של כ5% מהציוד השביר.
ספקי מזון ומשקאות:
מכיוון שבארץ ישנו  מגוון רחב של ספקי מזון ומשקאות, השיקול העיקרי בבחירת הספקים הינו, בנוסף כמובן למחיר, הוא אמינותם וטיב הסחורה אותה הם מספקים. יש להשוות את כדאיות העבודה מול ספק אחד מול עבודה עם מספר ספקים. חלק מהספקים מוכנים עבור בלעדיות להשתתף במימון ההקמה והמלאי הראשוני. גם גורם זה יש לקחת בחשבון.

אמצעי שיווק:

ישנו קושי להגדיר קו אופייני לכל בתי הקפה כעסק אחיד. דבר זה מחייב אמצעי שיווק שונים בהתאם לאופי בית הקפה וקהל לקוחותיו הפוטנציאלי. למרות זאת, ישנן מספר שיטות שיווק ופרסום המקובלות בענף המסעדות:

·   פרסום - בהתאמה לקהל הלקוחות הפוטנציאלי של בית הקפה: מודעות במדורי הבילוי בעיתונים וחלוקת פליירים במקומות הומי אדם .בית קפה השייך לרשת מוכרת, כזכיין או קבלן מפעיל  מאפשר לבית הקפה ליהנות משיווק ופירסום ארציים שמבצעת הרשת .
·   תאורה - שלט מאיר עיניים (ומואר בערב) מחוץ לבית הקפה.
·   יחסי ציבור - העסקת איש יחסי ציבור שידע  להעביר אינפורמציה שוטפת לעיתונות (בעיקר למדורי בילוי ) ויארגן אירועים וכדו'.
·   מוניטין- יצירת מוניטין וקהל לקוחות קבוע.

גורמים המשפיעים על הצלחה:

ישנם מספר גורמים  היכולים להגדיל את סיכויי בית קפה והפיכתו לעסק מצליח. ניתן לציין את הגורמים הבאים:

·  מיקום - מיקום בית קפה הינו גורם חשוב להצלחתו. יש לבדוק את פוטנציאל השוק המצוי בסביבה וכן מיהם המתחרים הרלוונטיים המצויים בסביבה הקרובה. ישנם מקרים בהם יש יתרון למתחרים בסביבה, התורמים ליהוי המקום כאזור בילוי ובתי קפה.
·  שירות ואיכות – איכות השרות וטיב המשקאות והמזון המוגשים הם גורם מרכזי בהצלחת העסק. בית קפה  העומד בתנאי לחץ ומקפיד על תנאי שירות ואיכות גבוהה בהתאם ייהנה מלקוחות שבים.
·  עיצוב – עיצוב המקום בהתאם להעדפת הקהל הלקוחות המיועד.
·  תחרות ודינאמיות בענף יש לבחון מהי רמת השפעת מסעדות אלטרנטיבות העומדות בפני לקוחות המעוניינים לנסות טעמים ומקומות חדשים בעסקים חדשים. ניתן להתמודד עם כך בנקיטת יוזמה של הגדלת מגוון סוגי האוכל והשתייה ובכך למשוך לקוחות.
·  שעות העבודה - הארכת מספר שעות הפעילות של בית הקפה מסייעת אף היא בהגדלת הרווחים.
·  אווירה - חשוב מאד לאפיין אווירה ולהתאימה לקהל הלקוחות המיועד עבור בית הקפה. האווירה משתנה בהתאם למגוון וגיל האוכלוסייה. בתי קפה ייחודיים, כגון אלו המציעים  שימוש באינטרנט יכולים למשוך קהל לקוחות  מגוון וגדול יותר מאשר בית קפה חסר ייחודיות.

מחסומי כניסה לענף:

·   ההשקעה בשיפוץ ועיצוב בית הקפה.
·   ידע מקצועי בניהול עסק ובייחוד בתי קפה, מזון ומשקאות. ניהול בית קפה הוא תחום מורכב הדורש התמחות מקצועית.
·   השקעה בציוד ובמלאי ראשוני.
·   תהליך קבלת רישיון עסק מהרשות המקומית.

כח אדם:

פתיחת בית קפה מחייבת גיוס והעסקת כוח אדם מתאים. חלוקת העובדים על פי תפקידים היא:

·   מנהל בית קפה - אחראי לניהול שוטף ולתפקוד המקום. עבודת המנהל מורכבת ודורשת ניסיון רב בתחומים רבים. לכן מומלץ להעסיק מנהל בעל ניסיון בתחום.
·   מכיני משקאות / ברמנים - בבית קפה מצוי לרוב האדם שמאחורי דלפק הוא בעל ניסיון בהכנת משקאות חמים ולעיתים  אף בהכנת משקאות אלכוהוליים. אין הכרח בקורס מקצועי בתחום.
·    טבח - בכל עסק של מזון כמו בבית הקפה יש צורך בטבח האחראי על הכנת התפריט. לעתים קרובות, התפריט אינו מורכב במיוחד ויש נטייה לעבוד עם טבחים פחות מנוסים וברמה מקצועית נמוכה  באופן יחסי.  הדבר נובעת ממחסור יחסי בטבחים מקצועיים ובוגרי בתי ספר מקצועיים, ורמת המשכורות הנהוגה בשוק, לבעלי מקצוע זה.
·    מלצרים - בישראל מקצוע המלצרות אינו רשמי. התחלופה גבוהה מאוד, המקצועיות נמוכה, ותנאי ההעסקה גרועים בהתאם. מקובל לקבל מלצר מתחיל לאחר  4-10 ימי הכשרה. על פי החוק חובה לתת למלצר  לפחות שכר מינימום ואין להסתמך על טיפים מהלקוחות
·     עובדים כלליים - עוזרי טבח, מדיחי כלים, עובדי ניקיון ועוד שאינם  נדרשים להכשרה מיוחדת. התחלופה הינה גבוהה במיוחד.

הכשרה מקצועית:

רוב התפקידים הנדרשים בהפעלת בית הקפה אינם מצריכים הכשרה ומרבית הידע ניתן לרכישה באמצעות ניסיון מעשי. עם זאת קיימים קורסי הכשרה לטבחים בבתי ספר מקצועיים בארץ.

ציוד נדרש:

·    ציוד המטבח-  יש להתאים את הציוד לסוג המזון שיוכן בהתאם לתפריט שיוגש בבית הקפה.
·    ציוד וריהוט בית הקפה - כולל כיסאות, שולחנות, מיזוג, דלפק,  מקרר לתצוגת עוגות.
·    כלי מטבח וכלי הגשה.
·    מחשבים- בתי קפה רבים עובדים כיום עם מחשבים לניהול הזמנות, חשבונות ומלאי. ואף רשת אינטרנט אלחוטית מהירה במקרה של בית קפה אינטרנט.
  
מימון:

כדי לאפשר את בניית העסק או הרחבת עסק קיים כחלק מיזמות חדשה, מתעורר הצורך בעתודות כספיות.
Trust-Group מתמחה בגיוס הלוואות עסקיות, כאשר ההלוואות מיועדות הן להקמת עסקים חדשים והן לעסקים קיימים, למטרות הון חוזר ו/או השקעות. נציין כי למנכ"ל המשרד , מר יאיר אזולאי, ניסיון רב בגיוסי הלוואות עסקיות למיזמים ולחברות קיימות.

לתיאום פגישת ייעוץ למטרת מימון הקמת עסק חדש לחץ כאן

לקבלת פרטים בנוגע להלוואה מקרן סיוע לעסקים קטנים בערבות המדינה השאר הודעה באתר או התקשר ל - 072-2822624
 
רמת הסיכון:

עסקי המזון ובתי הקפה מהווים  ענף הנמצא ברמת סיכון גבוהה מהממוצע - מספר העסקים החדשים הנפתחים גבוה, אך כך גם מספר העסקים הכושלים. ההשקעה הגבוהה הנדרשת בשיפוץ מקום עלולה לרדת לטמיון. על ההשקעה בציוד ניתן  לקבל החזר חלקי בלבד, היות ובשוק מצוי כיום ציוד משומש רבלמרות הסיכון הגדול, הכסף הקוסם לרבים ממשיך לגרום לעסקים לפרוח. שכן נכון לשנת 2012 עסקי בתי הקפה נאמדים בכ-2 מליארד ₪ . 

תהליכי עבודה אופייניים:

·    הזמנת סחורה - יש לקחת בחשבון את זמן תגובת הספקים להזמנה ואת אורך חיי המדף של המוצרים שהוזמנו בהתאם.
·    קבלת סחורה - רוב בתי הקפה מקבלים סחורה למחסן. בבתי קפה בהם קיים נפח פעילות גבוה, תועבר הסחורה ישירות לאיזור ההכנה.
·     עיבוד - חלק מהסחורה עובר תהליך עיבוד ראשוני.
·     הכנות מוקדמות - ארגון כל רכיבי המזון לבישול. שלב זה בעל חשיבות גדולה כמאפשר תגובה מהירה של המטבח להזמנות המלצרים.
·     הכנות סופיות- הכנת מזון ע"פ הזמנות המלצרים או על פי תוכנית ידועה מראש
·     שמירת מזון -  חלק מהמזון יש לשמור פרקי זמן מסוימים עד להגשה. יש לארגן שיטת שמירה  כדי להימנע מזריקת מזון מיותרת.
·     חלוקה - העברת המזון מן המטבח למלצרים. בזמני לחץ יש לתגבר את עמדת החלוקה במלצר מנוסה שיסייע  בקשר בין המטבח למלצרים. יש לדאוג שאזור החלוקה יאפשר מרחב חלוקה ועבודה נוח למלצרים.
·     איסוף - איסוף שאריות המזון ושיחזור פריטים לצריכה מחדש, בהתאם למותר.

רישיונות ואישורים:

לצורך פתיחת בית קפה נדרש רשיון עסק מטעם הרשות המקומית, מטעם המשטרה ומטעם משרד הבריאות, לאחר עמידה בקריטריונים לקבלתו.

ביטוחים:

·      ביטוחי מבנה ותכולה.
·      ביטוח צד ג'.
·      ביטוח חבות מעבידים.
·      ביטוח מלאי.
·      ביטוח כנגד הרעלת מזון.
·      ביטוח אובדן רווחים.
בנוסף לאמור לעיל, מוצע להיוועץ בסוכן ביטוח לגבי ביטוחים נדרשים.

טיפים:

יש לבחון בקפדנות את רעיון הקמת בית קפה - הסביבה העסקית, הסביבה הפיזית והיבטים כספיים ושיווקיים. בחינה זו בסיוע אנשי מקצוע, תקטין את הסיכויים לכישלון עסקי:
·   יש להתעדכן תמיד לגבי חוקים חדשים שיש בהם להשפיע על פעילות בית הקפה ורווחיותו.  לדוג: איסור עישון במקומות ציבורייםשעות פתיחה וסגירה באזור שכונות מגורים וכדו'.
·    במהלך התכנון הפיננסי יש לבדוק את התשלום הנדרש מהרשות המקומית עבור  שילוט העסק והוצאת שולחנות לרחבה מחוץ לבניין בו ממוקם בית הקפה.
·    יש לזכור תמיד כי  למזון חיי מדף קצרים ובלאי גבוה. יש להימנע מרכישת מלאי גדול מדי כדי לא לזרוק עודפים.
·    תעודת כשרות מהווה גורם מרכזי וחשוב ללקוחות הפוטנציאליים. על כן מומלץ לפתוח בית קפה כשר שיבנה תפריט כשר,ישלם את עלות ההשגחה ויסגר בשבתות ובחגים
·    רעש - אחד המכשולים העשויים לשבש את פעילות בית הקפה בעל גן או למנוע ממנו קבלת רשיון עסק, הוא תלונות של תושבים על רעש ומפגעים אחרים הנגרמים ע"י בית הקפה. לכן מומלץ בשלב בחירת מקום העסק לבצע בדיקת רעש בשעות הערבכדי למנוע הפרעה לתושבי האזור.
·    נוחות הגעה וחנייה - שילוט מתאים וברור וחנייה קרובה.
·    רצוי לגייס הון עצמי ראשוני עד שהעסק יתחיל להרוויח.


כמובן, צוות כלכלני המשרד ישמח לסייע בכל שאלה. השאר פרטים וניצור קשר בהקדם.